Size bir telefon kadar yakınız
0 551 170 24 81
Dil Seçin
trende
Dil Seçin
trende

Sıkça Sorulan Sorular

Anasayfa » Sıkça Sorulan Sorular
 
Sıkça Sorulan Sorular
Akülerle ilgili sıkça sorulan soruları derledik.
 
Aracıma her aküyü takabilir miyim? 
 

Otomobiller başta olmak üzere her motorlu araç, aracın kapasitesine ve elektrik kullanımına göre farklı amperler kapasitelerine sahip aküler kullanmaktadır. Bilindiği üzere starter aküler yani aracın sadece marş anında kullandığı ve marştan sonra şarj dinamosu vasıtasıyla şarj edilen aküler her aracın modeline göre değişkenlik gösterebilmektedir. Aracınıza uygun olan akü haricinde daha yüksek amper akü takarsanız, şarj dinamonuz fazla yük altında çalışarak öncelikle şarj dinamosunun bozulmasına ardından araçta farklı elektrik problemlerine yol açabilir. 

 
Akü marka seçimi ne kadar önemli?
 

Günümüzde ekonomik şartların zorlaşmasıyla birlikte araç kullanıcıları uygun akü fiyatları konusunda araştırmalar yapmaktadır. Akü marka seçiminde kalite ve fiyat ortantısı çok önemlidir. Bu konuda markaya yönelik cevap vermek yerine kullanım sürenize göre seçim yapmanızı daha doğru buluyoruz. Kullanmakta olduğunuz aracınızı minimum 3-4 yıl satmayı düşünmüyorsanız bilindik markaları tercih etmenizde yarar var. Aracınızı kısa süre sonra satmak veya değiştirme planınız varsa yerli uygun fiyatlı garantisi olan markaları tercih edebilirsiniz. Yerli akü markalarında genellikle 1 yıl garanti bulunmaktadır.

 
Start stop akü / normal akü arasında ne fark var?
 

Start stop teknolojili araçlarda akü değişimlerinde start stop akü tercih edilmesi gereklidir. Start stop işlevinin doğru ve arızaya düşmeden gerçekleşmesi için start stop aküleri tercih etmelisiniz. Start stop uyumluluğu olmayan bir akü değişimi yapıldığında özellik her zaman çalışmayabilir ve akü ömrü normale göre biraz daha kısa olabilir. Start stop aküler daha fazla şarja dayanıklıdır. Aracın kullanım şartlarına göre bunlar değişkenlik göstermektedir. Ancak bilinmelidir ki, start stop akü takılmadığında araca herhangi bir zarar vermeyecektir. 12V akım olduğu sürece aracınız çalışacaktır. 

 
Akü garantisi neyi kapsar?
 

Akülerde minimum 1 yıl, bilindik markalarda 2 yıl garanti bulunmaktadır. Akü garantisi markadan markaya şartları değişebilmektedir. Akü garantisinin geçerli olabilmesi için akü garanti belgesi ibrazı gereklidir. Aracınızın orjinal donanımı haricinde, amerikan park modulü, amfi ses sistemi, zenon far ekipmanları gibi daha sonradan eklenen araçtaki aküye ekstra yük bindiren donanımlar akünün garanti dışı kalmasına sebep olabilir. Tüm bunları takiben, aracın sürekli kısa mesafe kullanılıp deşarj durumu yaşanması, araçta herhangi bir elektrik ekipmanının açık konumda kalarak aküyü bitirmesi gibi durumlarda da garanti geçerli olmayacaktır. Garanti kapsamı genellikle üretim hatalarında, akü ömrünün beklenenden kısa süre içerisinde bitmesi halinde geçerlidir. Bu tür durumlara çok nadiren rastlanmaktadır. Çünkü akü fabrikalarında akü üretim süreçlerinde titizlikle kalite kontrol aşamaları takip edilmekte ve ürünün fabrikadan çıktığında kusursuz/sağlam olduğu otomasyonlarla kontrol edilmektedir. Bunlara ek olarak, garanti belgesinin zayi/kayıp olması durumlarında garanti hizmetini birçok marka vermemektedir.

 
Aracımda sürekli akü bitiyor, neleri kontrol etmeliyim?
 

Aracınızda akünüz yeni değiştirmenize rağmen sabahları aracınız çalışmıyorsa öncelike aracınızda elektrik kaçağı olmasından şüphelenmelisiniz. Aracınızı kapattığınızda elektrik tüketimi yapan bir donanım veya açık kalan bir lamba dahi akünün aracın çalışmadığı süre boyunca aküyü bitirebilir. Tüm bunların kontrolü yapıldığında, aracın şarj dinamo sistemi kontrol edilmelidir. Sürüş halinde yeterli voltajı üretemeyen şarj dinamosu bir süre sonra akünün arızalanmasına ve şarj tutmasını engelleyebilir. Sorunun net anlaşılabilmesi için aracın orjinal arıza tespit cihazına bağlanarak detaylı kontrol yapılmasını önermekteyiz. 

 
Akü tarihi önemli mi? Akü alırken akü tarihine nasıl bakılır?
 

Aküler üretildikten sonra 6 ay – 1 yıl raf ömrü verilir. Raf ömrü akülerin verimliliği için çok önem arz etmektedir. Genellikler internet alışveriş sitelerinde uygun fiyatlı satılan marka aküler raf ömürlerinin dolması sebebiyle fiyat bakımından çok uygundur. Raf ömrü dolmuş aküler birkaç ay içinde genellikle arızaya düşmektedir. Aynı şekilde garanti kapsamı da sorunlu olabilmektedir. Akünüzü bu işle ilgilenen tabelalı bayilerden almanızı önermekteyiz. Akü marka tercihinizi yaptıktan sonra muhakkak seri numaralarını kontrol ederek, raf ömrünü öğrenin. 1 yıla kadar üretilmiş aküleri aracınıza taktırabilirsiniz. Aksi halde akü kullanım ömrünüz kısalacaktır.

 
Aküyü takviye yapmak araca zarar verir mi?
 

Aküye takviye yapmak bazı şartlar uygulandığında araca herhangi bir zarar vermez. Takviye yapan araç ile, takviye yapılan aracın akülerinin amperleri birbirlerine yakın olmalıdır. Takviye kabloları doğru ve sırasıyla bağlanmalıdır. Takviye yapan araç çalışır konumda olmalı. Takviye kablosu gerekli kalınlıkta, kalitede olmalı. Kalitesiz kablolar yangın riski içermektedir. Bu kurallara dikkat edildiğinde herhangi bir sorun yaşamayacağınızı söyleyebiliriz. 

 
Aküsü bitik/çalışmayan (manuel) aracı vurdurmak zarar  verir mi?
 

Hepimizin bildiği üzere manuel vites araçlarda akü zayıfladığında veya akü bittiğinde “vurdurma” olarak tabir ettiğimiz işlem yapılabilmektedir. Eski nesil araçlarda zararsız olarak saydığımız bu işlem özellikle yeni nesil, yeni model araçlarda geri dönüşü olmayan çok ciddi zararlar verebilmektedir. İşlem esnasında motorun kayış veya zincirinin kopması sonucu motor büyük bir hasar alabilmekte ve aracın motoru yeniden yapılması gerekebilmektedir. 

 
Akü kutup başı neden oksit yapar?
 

Uzun süre akü kutup başları, temizlenmediğinde  oksit yapabilmektedir. Akü kutup başı oksitlenmesinin ana kaynağı denize yakın olan bölgelerde nem yoluyla gelen tuz etkisinin kutup başlarını sarması ve iletkenliği geçici olarak zayıflatması olarak açıklayabiliriz. Bu sorun genellikle yüksek amper kullanan iş makineleri ve ağır vasıtalarda karşılaşılmaktadır. Bunun çözümü akü değişimlerinde akü kutup başlarının bir miktar greslenmesi ile olur. Oksitlenen akü kutup başı sıcak su ile temas edilerek çözülmesi sağlanabilir.

 
İnternetten akü alımında nelere dikkat edilmelidir?
 

Bir önceki sorularda bahsettiğimiz üzere, akünün üretim tarihine dikkat edilmelidir. Akünün gerçek yetkili bir satıcı/servis tarafından satılıyor olması da önemlidir. Günümüzde birçok markada etiket değiştirme yoluyla farklı akü markaları taklit edilebilmektedir. İnternet ortamında bu durumun önüne geçilmesi çok mümkün değildir. İnternet alışverişiyle bir akü siparişi vermek istiyorsanız, akünün kargoda kırılabilme, hasar alma ihtimalini de göz önünde bulundurun. Akünün hasarlı teslim edilmesi halinde genellikle müşteriler mağdur olabilmektedir. Bunlar hakkında şikayet sitelerinde detaylı bilgi edinebilirsiniz. Amacımız burada göz korkutmak değil, internet üzerinden akü alındığında ne tarz sorunlarla karşılaşabileceğinizi size şeffaf bir biçimde anlatmaktır. 

Merak ettiğiniz farklı sorular varsa, iletişim sayfamızdan bize ulaştırabilirsiniz.

TIKLA ARA (0531 940 49 59)